Results 1 to 11 of 11

Thread: Need confirmation on NTSC-U on Pal Consoles

  1. #1
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Right Behind You
    Posts
    1,070
    Thanks
    123
    Thanked 132 Times in 62 Posts
    EP Points
    220

    Default Need confirmation on NTSC-U on Pal Consoles

    Hi there all,

    ive been browsing the forum a bit as ive recently installed FMCB to my PS2 consoles and i was wondering is there anything special i need to do to a NTSC-U game to play it on a PAL console it is it just ESR and burn? the reason i ask is because i only have a hundered discs that wernt cheap so i dont wanna be wasting them

    Thanks in Advanced
    *Computer Specs*
    Operating System: Windows 10 64-bit
    Processor: AMD FX 8350 Processor (8 CPUs), ~4.1GHz
    Memory: 16GB RAM
    Graphics Card: AMD Radeon R9 8GB GDDR5

    If You Find My Help Useful In Any Way Please Click Thanks.
    Bennieboi's Question Of The Day (now defunct)

  2. #2
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Buenos Aires
    Posts
    157
    Thanks
    1
    Thanked 10 Times in 6 Posts
    EP Points
    10

    Default

    only a hundred? dude, use only one and see if it boots...


    PAN!

  3. #3
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Right Behind You
    Posts
    1,070
    Thanks
    123
    Thanked 132 Times in 62 Posts
    EP Points
    220

    Default

    Quote Originally Posted by cOcO! View Post
    only a hundred? dude, use only one and see if it boots...
    lol its not much considering i have 5 siblings and they all want games off me but meh fine ill see
    *Computer Specs*
    Operating System: Windows 10 64-bit
    Processor: AMD FX 8350 Processor (8 CPUs), ~4.1GHz
    Memory: 16GB RAM
    Graphics Card: AMD Radeon R9 8GB GDDR5

    If You Find My Help Useful In Any Way Please Click Thanks.
    Bennieboi's Question Of The Day (now defunct)

  4. #4
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Dallas Texas
    Posts
    481
    Thanks
    87
    Thanked 9 Times in 8 Posts

    Default

    To play PAL games on an NTSC-U ps2 you have to patch the games before you burn them. even so its far from perfect. but its better than without because without its grey and black and you cant see a thing. the program you need to use is called PS2_Yfix. i found it by googling it. oh and some games you can select your tv type for example on the game ICO: Limited edition Pal when you first boot up the game you can choose either pal Or NTSC. some cheat devices like Gameshark and Action replay have codes to convert the tv style too.. hope you get it working
    Persona is so beast...

  5. #5
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Right Behind You
    Posts
    1,070
    Thanks
    123
    Thanked 132 Times in 62 Posts
    EP Points
    220

    Default

    Quote Originally Posted by Jakethegreat12 View Post
    To play PAL games on an NTSC-U ps2 you have to patch the games before you burn them. even so its far from perfect. but its better than without because without its grey and black and you cant see a thing. the program you need to use is called PS2_Yfix. i found it by googling it. oh and some games you can select your tv type for example on the game ICO: Limited edition Pal when you first boot up the game you can choose either pal Or NTSC. some cheat devices like Gameshark and Action replay have codes to convert the tv style too.. hope you get it working
    sorry but does this work vice versa? im downloading NTSC U games to play on PAL ps2
    *Computer Specs*
    Operating System: Windows 10 64-bit
    Processor: AMD FX 8350 Processor (8 CPUs), ~4.1GHz
    Memory: 16GB RAM
    Graphics Card: AMD Radeon R9 8GB GDDR5

    If You Find My Help Useful In Any Way Please Click Thanks.
    Bennieboi's Question Of The Day (now defunct)

  6. #6
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Astral Void
    Posts
    4,277
    Thanks
    33
    Thanked 275 Times in 105 Posts
    Blog Entries
    3
    EP Points
    105

    Default

    I'm pretty sure there is an NTSC-Pal patcher, if I don't have it on my computer at home I'll see if I can find a link for you.

    Here's a link: NTSC-PAL Patcher
    Last edited by Colonel Guile; 16th-June-2011 at 17:06.
    .
    All American Hero!

  7. #7
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    22,212
    Thanks
    172
    Thanked 383 Times in 241 Posts
    EP Points
    815

    Default

    Don't need to do any of this patching bollocks, all you need is a TV that supports 60Hz and you're sorted.

    I personally use my PS2 through a 32" Samsung LCD TV through an RGB scart lead and I can play NTSC-U / NTSC-J games in colour through ESR. All I do is patch with ESR GUI and burn, sorted.

  8. #8
    Zorlon's Avatar
    Zorlon is offline Older than you think
    Still loves Retro gaming
    Still loves new consoles
    Part time games modder
    Just here to help out when I can
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    UK Newcastle
    Posts
    22,210
    Thanks
    177
    Thanked 2,099 Times in 1,318 Posts
    Blog Entries
    5
    EP Points
    11715

    Default

    Again don't patch

    I will tell you why though ....
    Force a game to run at 50Hz that is made for 60Hz will make it go out of sync and even make some games crash out completely

    Just use the afore mention RGB scart on a PAL TV and by magic you will have a NTSC 60Hz game running in colour

    Mod projects - XBOX
    Phantasy Star Online Episodes 1 & 2 - online quests in offline mode packs [COMPLETE]
    [Quest Packs Collection]
    GTA San Andreas - Hot Coffee [COMPLETE]
    [Mod ready] & [Full ISO ready]
    GTA San Andreas - Real Car Names extra content mod [WIP] [Back burner, just won't have the time ]
    Please can all ESR users post your results here to help with the project and others wanting to use ESR

  9. #9
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Right Behind You
    Posts
    1,070
    Thanks
    123
    Thanked 132 Times in 62 Posts
    EP Points
    220

    Default

    ok so i have the old standard red yellow and white scart leads thats not it is it? how much are the leads?
    *Computer Specs*
    Operating System: Windows 10 64-bit
    Processor: AMD FX 8350 Processor (8 CPUs), ~4.1GHz
    Memory: 16GB RAM
    Graphics Card: AMD Radeon R9 8GB GDDR5

    If You Find My Help Useful In Any Way Please Click Thanks.
    Bennieboi's Question Of The Day (now defunct)

  10. #10
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    22,212
    Thanks
    172
    Thanked 383 Times in 241 Posts
    EP Points
    815

    Default

    Quote Originally Posted by Bennieboi20 View Post
    ok so i have the old standard red yellow and white scart leads thats not it is it? how much are the leads?
    No that's a standard composite cable.

    http://shop.ebay.co.uk/i.html?LH_BIN...&_sop=15&_sc=1

    If you're using an LCD TV you can get a component cable if you wish, although I just use the RGB scart over component since the picture quality is the same...

  11. #11
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Right Behind You
    Posts
    1,070
    Thanks
    123
    Thanked 132 Times in 62 Posts
    EP Points
    220

    Default

    im using an old Bush TV not to sure if it supports 60 hz is there a test i can do to see before i go out and buy this?
    *Computer Specs*
    Operating System: Windows 10 64-bit
    Processor: AMD FX 8350 Processor (8 CPUs), ~4.1GHz
    Memory: 16GB RAM
    Graphics Card: AMD Radeon R9 8GB GDDR5

    If You Find My Help Useful In Any Way Please Click Thanks.
    Bennieboi's Question Of The Day (now defunct)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
About Us

We are the oldest retro gaming forum on the internet. The goal of our community is the complete preservation of all retro video games. Started in 2001 as EmuParadise Forums, our community has grown over the past 18 years into one of the biggest gaming platforms on the internet.

Social