Results 1 to 3 of 3

Thread: Trouble Running ONLY Pokemon ROMs on VBA

  1. #1
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    2
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Trouble Running ONLY Pokemon ROMs on VBA

    Hello,

    I'm using the VisualBoy Advance emulator. I have many ROMs that run perfectly fine (Donkey Kong, Tales, Mario, Sonic, etc.), but I seem to be having trouble with any Pokemon ROM. I download the file, unzip it to the same folder all my other VBA files are in, but when I go to open the game, the emulator just displays a blank white screen. The ONLY exception is this particular file, which is from another website. I notice that it may be a different file type, judging by the [a1] after its name...For some reason, it will proceed past the "start" screen, only to freeze up after saying something about a circuit board component:

    Click image for larger version. 

Name:	Pokemon_FireRed_Error_Screen.jpg 
Views:	420 
Size:	95.6 KB 
ID:	56407


    I would consider changing emulators, if VBA weren't the only one I could get to run on my Windows 7 laptop. And, as I said, these Pokemon files (Fire Red, Emerald, etc.) are the only ROMs I can't seem to run. Can anybody offer any help?
    Last edited by deadlegion; 22nd-June-2018 at 20:17. Reason: offsite link removed

  2. #2
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    ROYAL OAK
    Posts
    996
    Thanks
    136
    Thanked 1,121 Times in 482 Posts
    EP Points
    10540

    Default

    Try messing with your save type first go to options >emulator >save type ,then change it too--> automatic & Flash 128k....should fix your problem for Fire Red, Emerald, etc.

    Click image for larger version. 

Name:	visualboy-fix-1m-sub-circuit-board-error.jpg 
Views:	43 
Size:	47.3 KB 
ID:	56433
    Alternative Fix
    For Visual Boy Advance users, if the error persists after following the mentioned steps above, give this alternative solution a try. Zorlon, the forum administrator of emuparadise created a version of vba-over.ini that will fix the issue. What the file does is, it auto-setup the games that do not auto-detect correctly.

    Download the file, extract, copy vba-over.ini and paste it in the same folder location where your VisualBoy Advance is. https://www.emuparadise.me/links-and...vba-over.ini/5
    Last edited by killapinke; 27th-June-2018 at 14:37.

  3. The Following User Says Thank You to killapinke For This Useful Post:


  4. #3
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    2
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Your first bit of advice seems to have worked fine. I'll update if I have further issues.

    Thank You!

Similar Threads

  1. Trouble running only Resident Evil
    By Phantasticus in forum Sony systems
    Replies: 2
    Last Post: 9th-April-2018, 02:36
  2. Having trouble running NeoGeo Roms
    By Guts in forum Arcade, Misc & PC Games
    Replies: 4
    Last Post: 24th-January-2008, 13:44
  3. is it possible to run N64 ROMS on a PSP?
    By Adam9114 in forum Sony systems
    Replies: 2
    Last Post: 26th-December-2007, 12:58
  4. Can't run CD-ROMS on ePSXe
    By Hype in forum Everything Emulation
    Replies: 10
    Last Post: 22nd-September-2005, 08:57
  5. problems running dragonball gt rom on emulator
    By X_gorilla_X in forum Everything Emulation
    Replies: 4
    Last Post: 3rd-June-2005, 19:18

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
About Us

We are the oldest retro gaming forum on the internet. The goal of our community is the complete preservation of all retro video games. Started in 2001 as EmuParadise Forums, our community has grown over the past 18 years into one of the biggest gaming platforms on the internet.

Social